Uporabniško ime:    Geslo:       Prijava |  Pozabljeno geslo?
Rocker.si
Rocker.si
Napovednik
Rocker.si
Napovednik
Rocker.si
Anketa


V katero državo najpogosteje hodite na koncerte?Drugo

Slovenijo

Italijo

Avstrijo

Nemčijo

Anglijo

HrvaškoObjavil Špela Macuh
Glasov: 408
Prejšnje ankete

ROCKER.SI - PORTAL ZA ROCKERJE IN METALCE
http://www.rocker.si

6 največjih napak, ki ti onemogočajo napredovanje na kitari
Se ti zdi, da je čas, ki ga preživljaš s kitaro, kakovostno izkoriščen? Ti je vadenje kitare užitek in lahko čutiš in slišiš nenehni napredek, ali pa je tvoje igranje velikokrat zbegano preskakovanje med različnimi
pesmimi in tehničnimi vajami, spremljevalnimi podlagami za improvizacijo in lestvicami?

jure_golobic_2015
image/jpeg 2048x1365

FOTO: Rok TRŽAN


Igranje kateregakoli inštrumenta zahteva nek časovni in mentalni vložek. Vendar pa je napredek na kitari zelo odvisen od kakovosti same vaje, od mentalne priprave in tega, kako smo pri stvari, ko
vadimo. V tokratnem članku ti želim pokazati nekaj dejavnikov, ki lahko drastično izboljšajo tvoje igranje in pa predvsem skrajšajo pot do ravni igranja, ki si jo želiš doseči.


a) Cilji:
Kaj si želiš doseči na kitari v roku petih let? Kako bi želel igrati? Kdo so tvoji trenutni idoli? Če bi imel čarobno palico in bi se z njo lahko začaral v najboljšega kitarista, kako bi igral? Kateri stil? To so nekatera od prvih vprašanj, na katera moraš poznati odgovor danes. Tvoja celotna vadba mora biti podrejena tvojim dolgoročnim ciljem. Bolj kot si lahko specifičen, krajša bo pot do tvojega cilja! Ne glede na to, kako bi rad igral, si poskusi vzeti eno uro časa, se v miru vsesti in razmisliti o teh vprašanjih. Odgovori na ta vprašanja ti lahko v prihodnje prihranijo ogromno frustracij in izgube časa.

jure_golobic
image/jpeg 719x960


b) Specifični koraki, ki te bodo pripeljali do zastavljenih ciljev. Ali jih poznaš?
To je eden od najtežjih korakov. Kako lahko najhitreje prideš do igranja, ki si ga želiš? Katere tehnike igranje potrebuješ za stil, ki si ga želiš igrati? Ubiranje, brenkanje, taping, legato, bendanje, vibrato, različne tehnike improvizacije, implementacije različnih tehnik v svoj stil igranja itd. Katere tehnike uporabljajo tvoji idoli? Ali poznaš najbolj optimalen način za vajo teh tehnik? Dobri temelji tehnike so ključni za kakršnokoli napredovanje na kitari. Celo preproste stvari kot je menjava akordov lahko povzročajo veliko frustracij in izgube časa, če se je lotimo na napačen način. Poznati moraš tehnike, ki jih uporabljajo tvoji idoli, in še bolj pomembno, poznati moraš pravilne načine vaje teh tehnik in aplikacije različnih tehnik v tvoje igranje. Najboljši način za hitro napredovanje je učenje s profesionalnim učiteljem, ki razume in pozna tvoje cilje in pot do njih.
Učenje pod mentorstvom dobrega učitelja je lahko neprimerljivo krajše in bolj zabavno.

jure_golobic2
image/jpeg 639x960


c) Tedenski urnik vaje:
Kitara je inštrument, ki zahteva neko konstanto. Največja napaka je, da si ljudje postavljamo časovne urnike namesto funkcionalnih. Vadil bom 30 minut na dan, namesto da bi rekli: 40-krat bom pravilno zaigral/a solo pri tempu 70 bmp. Ali: 100-krat bom v celinkah zamenjal/a iz C v F pri tempu 100 bmp. Razlog za to je v tem, da so v primeru, ko si rečemo 'vadil/a bom 30 minut', naši možgani osredotočeni na 30 minut in ne na vsebino in kakovost vaje. Na začetku tedna si sestavi urnik vaje, ki se lahko prilagaja ostalim aktivnostim, ki jih imaš. Dve ali triurna vaja kitare v soboto ali nedeljo te ne bo pripeljala do željenih rezultatov. Pomembno je tudi ločiti med igranjem kitare in vadenjem. Igranje kitare je brez dvoma del časa, ki ga preživimo s kitaro, vendar to ni vadba kitare in tudi ne vodi k hitremu napredku.

d) Specifični mikro cilji za vsako vajo:
Nekaj o tem je bilo napisanega že pod prejšnjo točko, pa vendar: vsakič, ko vadimo kitaro, delamo vaje, ki nas vodijo do naših ciljev. Specifični mikro cilji so zelo pomembni, saj nam pomagajo, da se lažje osredotočimo na vajo. Če poznamo specifične cilje za vsako seanso vadbe, potem bodo naši možgani in um bolj osredotočeni na te cilje in jih bomo zato lažje dosegli. Ali poznaš svoje specifične cilje za posamezno seanso? Dejstvo, je da večina kitaristov tega ne počne. Potem vadenje hitro postane preigravanje že znanih riffov ali pa brezglava improvizacija čez različne backing tracke na youtubu. Ne razumite me narobe, tudi takšen način vaje je pomemben in lahko pripelje od veliko dobrih stvari, vendar pa to ne sme biti glavni način preživljanja časa s kitaro.

jure_golobic4
image/jpeg 533x800


e) Sistem za beleženje napredka:
Vsak resen kitarist potrebuje sistem, ki mu omogoča beleženje njegovaga napredka. Različna področja in tehnike seveda zahtevajo različne načine beleženja napredka. Najlažje je to seveda početi s tehničnimi stvarmi kot so picking, sweeping, legato igranje, tapping itd. Tukaj lahko preprosto beležimo svoj napredek s pomočjo hitrosti, pri kateri smo sposobni nekaj odigrati. Pri drugih tehnikah kot so imrpovizacija, fraziranje... je beleženje napredka težje. Lahko pa ga vseeno izvajamo tako, da se snemamo. Po parih mesecih lahko primerjamo svoje posnetke in slišimo svoj napredek.
Zakaj pa je beleženje tako pomembno? To je dejansko eden izmed največjih motivacijskih faktorjev pri igranju. Vsakdo se prej ali slej sreča z obdobji, ko je težko ostati zbran, težko si je vzeti čas, življenje je napeto in polno je obveznosti. Dobimo občutek, da smo se zataknili, da ne napredujemo tako hitro, kot bi si želeli, morda celo razmišljamo, da bi vse skupaj pustili. V takih trenutkih oziroma obdobjih je zelo pomembno, da imamo sistem, ki nam jasno pokaže naš napredek v zadnje pol leta ali zadnjih treh mesecih. Tak sistem nam bo tudi pokazal, če smo na pravi poti do naših glasbenih ciljev, in pa tudi, kateri aspekt ali tehnika igranja nam najbolj onemogoča dosego naših ciljev.

f) Ocena tvojega znanja in napotki za dosego glasbenih ciljev:
Za vsak premik k tvojim glasbenim ciljem je pomebno poznati tudi točko, na kateri si v tem trenutku. Kaj so tvoje slabosti? Kaj so tvoje prednosti? Kaj te ovira pri dosegi tvojih ciljev? Kako lahko najhitreje prideš do njih? Ponavadi se ovir in slabosti, ki nam preprečujejo napredek na kitari, ne zavedamo! Zato veliko ljudi nikoli ne doseže ravni igranja, ki si jo želi. Nikoli ne veš stvari, ki jih ne veš. Malo abstraktno, pa vendarle. Sam sem v svoji učiteljski karieri pomagal že mnogim učencem. Veliko od njih je v nekaj mesecih doseglo svoje 5-letne cilje in so si jih kmalu zatem že postavili višje. Ocena trenutnega igranja in pogovor o možnosti za napredovanje je ena izmed najpomembnejših tematik na brezplačni uvodni uri v moji šoli kitare. V kolikor si želiš napredovati in bi rad presegel oziroma presegla tvojo trenutno raven, se lahko prijaviš na neobvezujočo informativno uro in sicer to lahko storiš TUKAJ!

Naredi korak naprej in si izpolni kitarske sanje!


 
Partnerji
http://www.ekskluzivno.si
Zadnje objave
Napovednik
Rocker.si
Napovednik
Rocker.si
Zadnji komentarji
[novice] The Drinkers praznujejo 20 let
Objavil Marko Drobne dne 08 jun : 14:11
Za naslednjih 20 let!

[novice] Avven predstavljajo EOS
Objavil Marko Drobne dne 02 okt : 16:15
Super! Komaj čakam, da slišim tole...

[novice] Motörhead, najglasnejši bend, končno v Ljubljani!
Objavil Marko Drobne dne 27 sep : 16:14
Na tole pa mislim, da nas večina že dolgo čaka...

[novice] Budnica z Dan D na železniški postaji
Objavil Marko Drobne dne 24 sep : 17:03
Ups... Prvi objavljeni videospot ni bil pravi... Popravljeno!

[novice] It's All Metal - 2012/13 Tour
Objavil Marko Drobne dne 22 sep : 10:33
Vsaka vam čast fantje za to potezo!

Naključna slika

Prihajajoči dogodki
24 oktober ob 2000
The Dire Straits Experience

25 oktober ob 2100
Gideon (USA), Burn Fuse (Si)

26 oktober ob 2100
Osemdeseta
Napovednik
Rocker.si
Napovednik
Rocker.si
Oktober 2017
Dogodki ta mesec: 42

PoToSrCePeSoNe


1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Prisotni
Gostje: 22, člani: 0 ...

Največ prisotnih: 193
(člani: 0, Gostje: 193) dne 12 mar : 19:26

Člani: 612
Najnovejši član: OstriginaMetalurgija
Partner
Rocker.si
© 2017 ROCKER.SI
www.rocker.si